God Jul & Gott nytt år

FPK önskar God Jul & Gott nytt år till försäkrade och medlemsbolag.

I år har FPK valt att skänka en julgåva till skolbarn på flykt genom UNHCR.

 

 

 

FPK värdesäkrar pensioner

För år 2024 höjer FPK pensionerna med 6,48 % vilket motsvarar KPI-förändringen september 2022 till september 2023. Beslutet gäller pensioner under utbetalning (ålders-, efterlevande- och sjukpensioner) samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut (ålders- och efterlevandepensioner).

Könsneutrala premier införs från oktober 2023

Från och med oktober 2023 införs könsneutrala premier inom FTP2. Införandet innebär att samma antagande om dödlighet för män och kvinnor tillämpas vid bestämning av försäkringspremier för ålderspension och familjepension. Det innebär att försäkringspremier för kvinnor kommer att minska för ålderspension och öka för familjepension. För män gäller det omvända, det vill säga för män kommer premier öka för ålderspension samt minska för familjepension.

 

Innebörd för medlemsbolagen

Införandet innebär att samma antagande om dödlighet för män och kvinnor tillämpas vid bestämning av försäkringspremier för ålderspension och familjepension. Det innebär att försäkringspremier för kvinnor kommer att minska för ålderspension och öka för familjepension. Det omvända gäller för män, det vill säga för män kommer premier öka för ålderspension samt minska för familjepension.

Sett till alla medlemsbolag kommer den totala premiesumman för medlemsbolagen att vara oförändrad. För medlemsbolag vars fördelning mellan män och kvinnor avviker från genomsnittet kommer den totala premiesumman att förändras.

I praktiken kommer premierna avseende ålderspension att öka med cirka fem procent för män och minska med cirka fyra procent för kvinnor. För familjepension kommer premierna att sänkas med cirka 25-30 procent för män och höjas med ca 50 procent för kvinnor.

Det blir även påverkan på premier för vissa anställda vilket beskrivs under nästkommande rubrik. Det gäller försäkrad som har valt en alternativ FTP-lösning (så kallad 10-taggslösning) och den som har valt att göra avstående av premier till sin familjepension till förmån för sin FTPK-försäkring.

 

Innebörd för den försäkrade

På samma sätt som FTP 2-premierna förändras kommer övergången till könsneutrala försäkringspremier även att påverka frilagd premie som kan användas för alternativ FTP-lösning. Det är helt individuellt från person till person hur mycket den premien kommer att öka eller minska. Det är även beroende av om frilagd premie är ”premiedragande” eller om den premien sedan tidigare årsskifte är noll kronor *.

Försäkrad med lön över 7,5 förhöjda prisbasbelopp kan avstå premie till familjepension till förmån för sin FTPK-försäkring. Den premien kan komma att sänkas för män och höjas för kvinnor. Dock är även det beroende av om premien är ”premiedragande” eller om den premien sedan tidigare årsskifte är noll kronor *.

Förmånerna för ålders- och familjepension till premiedragande anställd påverkas inte då förmånerna fortsatt kommer att vara beräknade enligt de procentsatser som gäller för FTP 2-planen. Detsamma gäller för den som har avslutat sin anställning, det vill säga det intjänade fribrevet kommer att vara oförändrat.

Det blir viss påverkan för försäkrade som vid pensionsuttag omfördelar sina ålderspensionsförmåner, det vill säga ändrar utbetalningstid från livslångt till tidsbestämd. Då får man en marginell förändring, högre eller lägre, av den förmån man hade fått före övergång till könsneutral dödlighet.

* Det kan bli noll kronor i frilagd premie eller premie för avstående familjepension när den tänkta förmånen för ålders- och/eller familjepension inom FTP 2 hade varit färdigbetald med nuvarande förutsättningar, det vill säga lönenivå, basbeloppsnivåer etc.

 

Frågor och svar

Eventuella frågor besvaras enklast via ett mejl till harri.holmberg@pri.se.

Delårsrapport

Nu finns FPKs delårsrapport per 2023 publicerad.

Länk till rapporten

SFDR

I enlighet med SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) och Kommissionens Delegerade Förordning, 2022/1288 redovisas FPKs huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer enligt en av SFDR förutbestämd mall för perioden 2022-01-01 till och med 2022-12-31. FPK redovisar negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer första gången för år 2022 och arbetar succesivt med att förbättra datakvaliteten av samtliga hållbarhetsindikatorer.

Länk till rapporten

minPension

Nu kan försäkrade hos FPK med intjänad pension inom FTP2 återigen hämta information hos minPension.

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta:
ftp@pri.se
08-679 06 60

Angående utskick av pensionsbesked och kontrolluppgifter

Nedan anges tidpunkter för utskick av pensionsbesked och kontrolluppgifter till FPKs försäkrade och fribrevshavare:

-Pensionsbesked (avseende försäkrade under utbetalningstid)
24 januari 2023

-Pensionsbesked (avseende fribrevshavare och försäkrade under premiebetalning)
7 april 2023

-Kontrolluppgifter för helåret 2022
20 januari 2023

Kontrolluppgifter avseende helåret 2022 (även för den del av året
som utbetalning gjordes från Skandikon Pensionsadministration)
kommer att skickas ut från PRI Pensions- och stiftelsetjänst.

Premie för kollektiv riskförsäkring

Den kollektiva riskförsäkringen omfattar försäkringsmomenten; sjukpension, premiebefrielse vid sjukdom, kollektiv slutbetalning, särskild barnpension och särskild änklingspension. Premien för år 2023 kvarstår oförändrad jämfört med 2022 och uppgår till 1,04% för lönedelar upp till 7,5 förhöjt prisbasbelopp och 3,23% för lönedelar över 7,5 förhöjt prisbasbelopp.

FPK värdesäkrar pensioner

För år 2023 höjer FPK pensionerna med 10,84% vilket motsvarar KPI-förändringen september 2021 till september 2022. Beslutet gäller pensioner under utbetalning (ålders-, efterlevande- och sjukpensioner) samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut (ålders- och efterlevandepensioner).

FPK har bytt försäkringsadministration

Den 1:a maj 2022 bytte FPK försäkringsadministration från Skandikon Pensionsadministration AB till PRI Pensions- och stiftelsetjänst AB.

Vad innebär det för FPKs försäkrade/medlemsbolag?
PRI har tagit över ansvaret för att tillhandahålla de aktuella tjänsterna i enlighet med gällande avtal. Fakturering, pensionsutbetalning och kommunikation avseende FTP 2 kommer att hanteras av PRI.

Försäkrade
Du som försäkrad har fått ett välkomstbrev och behöver inte vidta några åtgärder med anledning av bytet.

Medlemsbolag
FPKs medlemsbolag skall teckna ett webbavtal med PRI. Besök gärna PRIs hemsida för vidare information.

Vid eventuella frågor är du varmt välkommen att kontakta:

ftp@pri.se
08-679 06 60

PRI Pensions- och stiftelsetjänst AB